Ce este ghimbirul?
Originar din India si China, ghimbirul este unul din cele mai vechi si
populare condimente: chinezii il foloseau ca planta medicinala fiind
mentionat in scrierile lui Confucius, arabii il cunosteau din 650
inainte de Christos – ghimbirul este mentionat in Coran. Dar si in
Europa de Vest ghimbirul era folosit pe scara larga (cel putin din
secolul IX) – era cunoscut ca medicament impotriva ciumei; ca pudra era
presarat peste bere in carciumile din Anglia secolului XIX (asa a luat
nastere ginger ale).
Partea care se consuma din aceasta planta este numita radacina, dar
este, de fapt, un rizom (tulpina groasa – organ de rezerva). Rizomul de
ghimbir atinge 5 cm in lungime si are o forma noduroasa.
Ghimbirul este cunoscut ca fiind un vasodilatator puternic,
imunostimulant, antioxidant si stimulant al sistemului digestiv prin
cresterea secretiei de mucus protector al mucoasei gastrice, impiedicand
declansarea ulcerului gastric ori duodenal. Are chiar si proprietati
antivirale si antifungice.
Ce beneficii are ceaiul de ghimbir?
• Combate disconfortul digestiv prin imbunatatirea absorbtiei de
substante benefice din alimente si prevenirea supraalimentatiei. Prin
urmare, ceaiul de ghimbir consumat dupa mesele imbelsugate de Paste este
excelent pentru recapatarea controlului asupra digestiei.
In plus, consumat zilnic, ceaiul de ghimbir poate preveni aparitia
diareei, a flatulentelor, a balonarii si a indigestiei datorita
substantelor chimice din compozitia sa, care tonifiaza musculatura
tractului digestiv, si impiedica nivelul crescut de acid gastric, care
poate cauza arsuri stomacale.
• Intareste sistemul imunitar datorita cantitatii mari de
antioxidanti, care reduc riscul de infectii sau afectiuni. De exemplu, o
ceasca de ceai de ghimbir consumata zilnic poate reduce semnificativ
riscul de accident vascular cerebral deoarece substantele active din
ghimbir blocheaza depozitarea grasimilor pe artere, reduc nivelul de
colesterol rau si ajuta la prevenirea diferitelor forme de cancer.
• De asemenea, ceaiul de ghimbir este extrem de eficient in tratarea
racelilor datorita faptului ca decongestioneaza caile nazale superioare,
umezeste muscoasa gatului, ajutand astfel la ameliorarea tusei, si
favorizeaza expectoratia, care grabeste astfel procesul de vindecare. In
plus, amelioreaza simptomele suparatoare ale alergiilor.
• Ceaiul de ghimbir este excelent si pentru o buna circulatie a
sangelui, previne formarea cheagurilor si ajuta la transportul
oxigenului si a substantelor nutritive catre toate organele vitale din
corp, inclusiv catre penis (de unde si efectul afrodisiac). Aminoacizii
si mineralele din radacina de ghimbir promoveaza de asemenea nivelul de
eritrocite, drept urmare este redus riscul de boli cardiovasculare.
• Daca pornesti la drum lung iar masina sau avionul iti provoaca rau
de miscare, ceaiul de ghimbir este solutia ideala. O ceasca de ceai
inainte de a te urca in masina este perfect pentru a reduce nivelul de
stres responsabil cu aparitia senzatiei de rau de miscare. De asemenea,
gingerul poate bloca anumiti chemoreceptori in zona cerebrala, astfel
incat este blocata senzatia de greata sau voma.
• Ceaiul de ghimbir face minuni si in ceea ce priveste sanatatea
articulatiilor, prevenind mult temuta artrita reumatoida. Substantele
chimice din ghimbir tin in frau enzimele COX-1 si COX-2, responsabile de
aparitia inflamatiilor in organism. De asemenea, aceste substante din
ghimbir pot fi utile in tratarea migrenelor, a osteoartritei, a
durerilor de spate sau a crampelor musculare. Mare grija insa la
consumul de ghimbir in combinatie cu medicamente non-steoridiene,
deoarece exista riscul crescut de sangerari si alte efecte adverse.
• Pentru persoanele care se confrunta cu afectiunea numita picior de
atlet, o boala cutanata localizata intre degetele de la picioare, pot
face bai cu ceai de ghimbir, care ajuta la reducerea senzatiei de
mancarime, a arsurilor si a umflaturilor din zona respectiva.
• Si crampele menstruale isi gasesc rezolvarea in ceaiul de ghimbir.
Si nici macar nu trebuie sa-l bei. E demonstrat stiintific ca o compresa
imbibata in ceai de ghimbir si aplicata pe regiunea inferioara a
abdomenului poate ameliora durerile si relaxeaza musculatura.
• Iar daca preferi totusi sa bei o ceasca de ceai de ghimbir, afla ca
te ajuta sa scapi de stres si are un excelent efect energizant, motiv
pentru care nu iti recomandam sa il consumi seara, ci doar dimineata, la
primele ore, pentru a face fata cu brio tuturor sarcinilor de serviciu
si nu numai.
Cum se prepara ceaiul de ghimbir?
Ia o bucata de radacina (aproximativ 5 cm), spal-o bine sub jetul de apa
rece, apoi da-o prin razatoare. Pune la fiert un litru de apa si cand
apa incepe sa fiarba adauga ghimbirul dat prin razatoare. Fierbe timp de
un minut, apoi stinge focul si lasa acoperit 30 de minute, dupa care
strecoara si consuma in functie de necesitati.
Ceaiul de ghimbir va avea un gust iute, dar foarte placut papilelor
gustative. Acesta poate fi indulcit cu miere. Poti adauga si suc de
lamaine daca doresti.
ATENTIE! Adauga mierea doar atunci cand ceaiul ajunge la o
temperatura sub 40 de grade celsius (sa nu te arda la deget), altfel
aceasta isi va pierde proprietatile.
SURSA: Retete Culinare
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment