Wednesday, July 29, 2015

Ceai de ghimbir – beneficii si mod de preparare

Ce este ghimbirul?

Originar din India si China, ghimbirul este unul din cele mai vechi si populare condimente: chinezii il foloseau ca planta medicinala fiind mentionat in scrierile lui Confucius, arabii il cunosteau din 650 inainte de Christos – ghimbirul este mentionat in Coran. Dar si in Europa de Vest ghimbirul era folosit pe scara larga (cel putin din secolul IX) – era cunoscut ca medicament impotriva ciumei; ca pudra era presarat peste bere in carciumile din Anglia secolului XIX (asa a luat nastere ginger ale).
Partea care se consuma din aceasta planta este numita radacina, dar este, de fapt, un rizom (tulpina groasa – organ de rezerva). Rizomul de ghimbir atinge 5 cm in lungime si are o forma noduroasa.

Ghimbirul este cunoscut ca fiind un vasodilatator puternic, imunostimulant, antioxidant si stimulant al sistemului digestiv prin cresterea secretiei de mucus protector al mucoasei gastrice, impiedicand declansarea ulcerului gastric ori duodenal. Are chiar si proprietati antivirale si antifungice.

Ce beneficii are ceaiul de ghimbir?
• Combate disconfortul digestiv prin imbunatatirea absorbtiei de substante benefice din alimente si prevenirea supraalimentatiei. Prin urmare, ceaiul de ghimbir consumat dupa mesele imbelsugate de Paste este excelent pentru recapatarea controlului asupra digestiei.
In plus, consumat zilnic, ceaiul de ghimbir poate preveni aparitia diareei, a flatulentelor, a balonarii si a indigestiei datorita substantelor chimice din compozitia sa, care tonifiaza musculatura tractului digestiv, si impiedica nivelul crescut de acid gastric, care poate cauza arsuri stomacale.

• Intareste sistemul imunitar datorita cantitatii mari de antioxidanti, care reduc riscul de infectii sau afectiuni. De exemplu, o ceasca de ceai de ghimbir consumata zilnic poate reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral deoarece substantele active din ghimbir blocheaza depozitarea grasimilor pe artere, reduc nivelul de colesterol rau si ajuta la prevenirea diferitelor forme de cancer.

• De asemenea, ceaiul de ghimbir este extrem de eficient in tratarea racelilor datorita faptului ca decongestioneaza caile nazale superioare, umezeste muscoasa gatului, ajutand astfel la ameliorarea tusei, si favorizeaza expectoratia, care grabeste astfel procesul de vindecare. In plus, amelioreaza simptomele suparatoare ale alergiilor.
• Ceaiul de ghimbir este excelent si pentru o buna circulatie a sangelui, previne formarea cheagurilor si ajuta la transportul oxigenului si a substantelor nutritive catre toate organele vitale din corp, inclusiv catre penis (de unde si efectul afrodisiac). Aminoacizii si mineralele din radacina de ghimbir promoveaza de asemenea nivelul de eritrocite, drept urmare este redus riscul de boli cardiovasculare.

• Daca pornesti la drum lung iar masina sau avionul iti provoaca rau de miscare, ceaiul de ghimbir este solutia ideala. O ceasca de ceai inainte de a te urca in masina este perfect pentru a reduce nivelul de stres responsabil cu aparitia senzatiei de rau de miscare. De asemenea, gingerul poate bloca anumiti chemoreceptori in zona cerebrala, astfel incat este blocata senzatia de greata sau voma.

• Ceaiul de ghimbir face minuni si in ceea ce priveste sanatatea articulatiilor, prevenind mult temuta artrita reumatoida. Substantele chimice din ghimbir tin in frau enzimele COX-1 si COX-2, responsabile de aparitia inflamatiilor in organism. De asemenea, aceste substante din ghimbir pot fi utile in tratarea migrenelor, a osteoartritei, a durerilor de spate sau a crampelor musculare. Mare grija insa la consumul de ghimbir in combinatie cu medicamente non-steoridiene, deoarece exista riscul crescut de sangerari si alte efecte adverse.

• Pentru persoanele care se confrunta cu afectiunea numita picior de atlet, o boala cutanata localizata intre degetele de la picioare, pot face bai cu ceai de ghimbir, care ajuta la reducerea senzatiei de mancarime, a arsurilor si a umflaturilor din zona respectiva.

• Si crampele menstruale isi gasesc rezolvarea in ceaiul de ghimbir. Si nici macar nu trebuie sa-l bei. E demonstrat stiintific ca o compresa imbibata in ceai de ghimbir si aplicata pe regiunea inferioara a abdomenului poate ameliora durerile si relaxeaza musculatura.

• Iar daca preferi totusi sa bei o ceasca de ceai de ghimbir, afla ca te ajuta sa scapi de stres si are un excelent efect energizant, motiv pentru care nu iti recomandam sa il consumi seara, ci doar dimineata, la primele ore, pentru a face fata cu brio tuturor sarcinilor de serviciu si nu numai.

Cum se prepara ceaiul de ghimbir?
Ia o bucata de radacina (aproximativ 5 cm), spal-o bine sub jetul de apa rece, apoi da-o prin razatoare. Pune la fiert un litru de apa si cand apa incepe sa fiarba adauga ghimbirul dat prin razatoare. Fierbe timp de un minut, apoi stinge focul si lasa acoperit 30 de minute, dupa care strecoara si consuma in functie de necesitati.

Ceaiul de ghimbir va avea un gust iute, dar foarte placut papilelor gustative. Acesta poate fi indulcit cu miere. Poti adauga si suc de lamaine daca doresti.


ATENTIE! Adauga mierea doar atunci cand ceaiul ajunge la o temperatura sub 40 de grade celsius (sa nu te arda la deget), altfel aceasta isi va pierde proprietatile.

SURSA: Retete Culinare

No comments: